Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟ-ΡΟΛΑΚΙΑ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 8 μεγάλα ρολά)

  • 650 γραμμάρια "ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ" της Ζύμης Ψαχνών (www.evoiki-zimi.gr)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 μέτρια πράσα ψιλοκομμένα
  • 7 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο (χρησιμοποιούμε μόνο το 1/3 από το πράσινο μέρος τους)
  • 1 & 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • 400 γραμμάρια τυρί - φέτα τριμμένη
  • 150 γραμμάρια μυζήθρα
  • 4 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • Επιπλέον ελαιόλαδο για το ταψί και τα ρολάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά κόβουμε το σπανάκι, το πλένουμε καλά, το βράζουμε χωρίς νερό μέχρι να δούμε ότι μαράθηκε και το στραγγίζουμε ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις "κάψει", μειώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια  και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν και αυτά, προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα αρωματικά χόρτα και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο μείγμα χόρτων και το τυρί-φέτα, τη μυζήθρα, τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Διπλώνουμε το κάθε φύλλο από το "ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ" της Ζύμης Ψαχνών (www.evoiki-zimi.gr) στη μέση, βάζουμε τη γέμιση στην άκρη και το τυλίγουμε σε ρολό. Μετά το τύλιγμα, πιέζουμε τις άκρες και το στρίβουμε ελαφρά. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για κάθε φύλλο. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετούμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα περίπου ώσπου να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.



www.evoiki-zimi.gr



















Διευκρινήσεις
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μυζήθρα είτε με κατίκι Δομοκού είτε με cottage cheese.
  • Η ρίγανη είναι προαιρετική. Σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να την παραλείψει.
  • Είναι ιδανικό να σερβίρουμε μία πίτα όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προτείνω το ρολό να το κόβετε είτε σε 2 είτε σε 3 μικρότερα ρολάκια.
  • Ενεργειακή αξία του ρολού (μίας μερίδας): 330 θερμίδες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

ΡΑΒΑΝΙ...ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΞΙΑ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 20 κομμάτια περίπου)

  • 5 αυγά
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι "ΣΠΙΤΙΚΟ" της ΚΡΙ ΚΡΙ (www.krikri.gr)
  • 2,5 ποτήρια αλεύρι
  • 1,5 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 βανίλια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα του φαγητού

Για το σιρόπι:
  • 8 ποτήρια ζάχαρη
  • 7 ποτήρια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα "χτυπάμε" καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία αφράτη μαρέγκα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι "ΣΠΙΤΙΚΟ" της ΚΡΙ ΚΡΙ (www.krikri.gr), το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το μπέικιν και τη σόδα και συνεχίζουμε το "χτύπημα" στο μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 30 εκ. x 40 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσει και όταν βάζουμε την οδοντογλυφίδα μέσα να βγαίνει στεγνή. Μόλις ετοιμαστεί το ραβανί, το αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη, κλείνουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αφρίσει. Ξαφρίζουμε το σιρόπι, κάνουμε μικρές τρυπούλες με την μύτη του μαχαιριού στο κρύο ραβανί και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι.









www.krikri.gr














Διευκρινήσεις
  • Αφιερωμένο στη γιαγιάκα μου την Τούλα, που το φτιάχνει πεντανόστιμο και το έμαθε και σε εμένα!!!
  • Σερβίρεται και ζεστό και κρύο. Αν το σερβίρετε ζεστό, θα πρότεινα και μία μπάλα παγωτού για συνοδεία.
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 490 θερμίδες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΠΙΤΑ ΑΠΟ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 20 κομμάτια περίπου)

  • 250 γραμμάρια γλυκός τραχανάς "FAMELIMA" (famelima.gr)
  • 350 γραμμάρια τυρί-φέτα τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 150 mL γάλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαγειρεύουμε τον τραχανά "FAMELIMA" (famelima.gr) σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμος, τον στραγγίζουμε και τον τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το γάλα, το τυρί, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι και τα "χτυπάμε" καλά ώστε να ανακατευτούν καλά μεταξύ τους. Λαδώνουμε ένα ταψί 30 εκ. x 40 εκ. και το γεμίζουμε με το μείγμα του τραχανά. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 40 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσει. 




famelima.gr












Διευκρινήσεις
  • Η ποσότητα του αλατιού και του πιπεριού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την αρεσκεία του καθενός.
  • Πριν σερβίρετε την πίτα, θα ήταν καλό να την αφήσετε να κρυώσει.
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 180 θερμίδες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

FAMELIMA...ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ!!!

Πριν ένα μήνα περίπου κατέβηκα στην Αθήνα για τον τελικό του διαγωνισμού των Greek Food Bloggers στα tgi Friday's της Κηφισιάς...Εκεί, λοιπόν, και συγκεκριμένα στην Ραπεντώσα, με φιλοξένησε ένας πολύ καλός μου φίλος μαζί με την κοπέλα του...

Η μαμά του μας μαγείρευε καθημερινά τέλειες λιχουδιές, ώσπου μία μέρα, που δεν θέλαμε να φάμε άλλο κρέας, πρότεινε να μας φτιάξει μία τραχανόσουπα...Ε, ήταν το κάτι άλλο...Πεντανόστιμη, ευκολοχώνευτη...και με υπέροχη ποιότητα γλυκού τραχανά...

Αμέσως ρώτησα από ποιο χωριό τον προμηθεύεται...Βέβαια "έμεινα" από την απάντηση...

"Τον αγοράζω από ένα site στο internet!"

Σε λίγα δευτερόλεπτα είχα χαρτί και στυλό στο χέρι μου και σημείωνα..."famelima.gr"



famelima.gr



Για να σας πω την αλήθεια, μετά από κάποιες μέρες γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη και το είχα ξεχάσει το όλο θέμα...αλλά την προηγούμενη εβδομάδα που καθόμουν και έπινα καφέ με τη γιαγιά μου, μου ανέφερε ότι ήθελε να παραγγείλει τραχανά από το χωριό...

Τότε μου ήρθε η φλασιά...Μπήκα στη σελίδα της FAMELIMA (famelima.gr) και παρήγγειλα τραχανά γλυκό (http://famelima.gr/2011/08/13/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%82/), τραχανά ξινό (http://famelima.gr/2011/08/13/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BE%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82/) και χυλοπίτες (http://famelima.gr/%CF%87%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82/).




famelima.gr

famelima.gr




Χθες παρέλαβα το πακέτο μου!!!



famelima.gr

famelima.gr



Έφτιαξα ήδη μία πεντανόστιμη τραχανόπιτα με γλυκό τραχανά (famelima.gr), η οποία σαφέστατα μέχρι το βράδυ είχε τελειώσει...Τη συνταγή θα την έχετε στην επόμενη ανάρτησή  μου!



famelima.gr



Βέβαια, δεν αντιστάθηκα και άνοιξα και τα άλλα δύο σακουλάκια για να μυρίσω και να δω την υφή τους! 

Ε καλά, μεταφέρθηκα αμέσως στη Σκύδρα, το χωριό της γιαγιάς μου! Η μυρωδιά του ξινού τραχανά (famelima.gr) ήταν αυτή που υπήρχε σε όλο το σπίτι, όταν η θεία μου έφτιαχνε τραχανά! Αυτή η κλασσική μυρωδιά του γιαουρτιού, που δεν έχει αναμειχθεί με τα συντηρητικά και τα αρωματικά του εμπορίου...Η υφή του σκληρή και τραχειά, όπως πρέπει να είναι!!!



famelima.gr



Άφησα τις χυλοπίτες (famelima.gr) για το τέλος, γιατί για να είμαι ειλικρινής, έχω φάει μόνο από τις χυλοπίτες των σούπερ-μάρκετ...Τελικά, όντως η οσμή και η υφή του είναι εντελώς διαφορετικές...Τις έπιασα και ένιωθα ακόμα το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους!!!



famelima.gr



Όπως έχετε καταλάβει, θα έρθουν κι άλλες συνταγές με τα ζυμαρικά μου αυτά από τη FAMELIMA (famelima.gr), γιατί εκτός από το ότι μου αρέσουν πολύ, θέλω να τα δείτε και να τα γευτείτε κι εσείς καλύτερα μέσα από την κουζίνα σας!!!

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 20 κομμάτια)

  • 650 γραμμάρια "ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΦΡΕΣΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ" της Ζύμης Ψαχνών (www.evoiki-zimi.gr)
  • 200 γραμμάρια φυτικό βούτυρο λιωμένο
  • Λίγο νερό

Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες 
  • 5 αυγά 
  • 3 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο

Για το σιρόπι:
  • 3,5 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2,5 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στην κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο στην κρέμα και μόλις δούμε ότι έλιωσε, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με ζελατίνα και το αφήνουμε στην άκρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 εκ. x 40 εκ. και απλώνουμε ένα ένα αλείφοντάς τα με το λιωμένο βούτυρο τα μισά φύλλα κρούστας από το "ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΦΡΕΣΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ" της Ζύμης Ψαχνών (www.evoiki-zimi.gr), ενώ τα άκρα των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί τα αφήνουμε έτσι. Αμέσως προσθέτουμε την κρέμα και στρέφουμε τα άκρα των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ένα και τα υπόλοιπα φύλλα, τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα άλλο ταψί, τα χαράζουμε και σκεπάζουμε με αυτά την κρέμα, διπλώνοντας και πάλι τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, ώσπου να αποκτήσει το χαρακτηριστικό ροδοκόκκινο χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί το γαλακτομπούρεκο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώσπου να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά από το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι, ώσπου να δούμε ότι το σιρόπι "έδεσε", δηλαδή είναι παχύρρευστο. Με το ζεστό σιρόπι περιχύνουμε το χλιαρό γαλακτομπούρεκο και σερβίρουμε.






www.evoiki-zimi.gr















Διευκρινήσεις
  • Αφιερώνω την συνταγή μου στη γλυκούλα θειούλα Πόπη από την οποία έμαθα να φτιάχνω τόσο νόστιμο γαλακτομπούρεκο!!!
  • Μην ξεχάσετε να ξαφρίσετε το σιρόπι πριν σιροπιάσετε το γαλακτομπούρεκο.
  • Πρέπει να προσέξετε ώστε το σιρόπι να μην είναι νερουλό, γιατί έτσι θα μαλακώσει πολύ το φύλλο σας και θα χάσει την τραγανή του υφή.
  • Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη στο σιρόπι.
  • Το καλύτερο είναι να ανακατεύετε την κρέμα με ξύλινη κουτάλα.
  • Σερβίρεται και ζεστό και κρύο, αλλά το ιδανικό είναι να φαγωθεί μέσα σε 2-3 μέρες γιατί μετά η κρέμα χάνει τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα της.
  • Αν το σερβίρετε ζεστό, θα είναι τέλειο συνοδευτικό του μία μπάλα παγωτού.
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 480 θερμίδες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!