Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

ΦΑΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
2 κούπες φακές ψιλές,
8 κούπες νερό,
1 κ. σ. πάστα ντομάτας,
3 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο,
6 κ. σ. ελαιόλαδο,
Αλάτι-πιπέρι-κόκκινο πιπέρι γλυκό,
2 κ. σ. ξύδι,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
1 καρότο ψιλοκομμένο






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και ζεματίζουμε τις φακές για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τις σουρώνουμε, τις ξεπλένουμε και ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε το νερό (μετρημένο 1 φακές, 4 νερό) και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση (περίπου 20 λεπτά) σε μέτρια φωτιά. Μετά ρίχνουμε τις φακές και σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά. Και επειδή ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να τα δοκιμάσετε!






ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Με αυτήν την αναλογία φακές-νερού, η σούπα θα βγει σαν χυλός. Αν τη θέλετε πιο αραιή προσθέστε περισσότερο νερό.
Σερβίρουμε με τουρσιά, ταραμά, ελιές, παστά ή αλμυρά ψάρια(σαρδέλες, σκουμπρί κ.τ.λ.) αλλά και με φρεσκοτηγανισμένα λεπτά ψαράκια.

Ο συνδυασμός φακές με σαρδέλες είναι πλούσιος σε σίδηρο. Αν έχετε ανάγκη από σίδηρο, τότε αφαιρέστε το ξύδι γιατί δεν αφήνει το σίδηρο που έχουν οι φακές να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ ΜΕ 
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ


ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σουπιές(φρέσκες ή κατεψυγμένες),
2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα,
1 φλιτζάνι κρασί λευκό,
1 πακέτο κριθαράκι,
1 κ.σ. παστά ντομάτας,
1 κούπα τριμμένη ντομάτα,
αλάτι-πιπέρι-κόκκινο πιπέρι,
5-6 κ. σ. ελαιόλαδο.






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις σουπιές. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε το κρεμμύδι να βγάλει όλα τα ζάχαρα του. Μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι μας, ρίχνουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Στην αρχή θα τινάζει το λάδι γιατί οι σουπιές έχουν αρκετά υγρά, αλλά μην ανησυχείτε, μετά από 6-7 λεπτά τσιγάρισμα, σβήστε με λευκό κρασί και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ από το φαγητό μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε την πάστα και την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βάζουμε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό να βράσει για τουλάχιστον 35 λεπτά. Δοκιμάστε τις σουπιές και μόλις δείτε πως είναι σχεδόν έτοιμες ρίχνετε το κριθαράκι ανακατεύεται και συμπληρώνετε ζεστό νερό και μπαχαρικά αν χρειάζεται. Στα επόμενα 10 λεπτά θα είναι έτοιμο αλλά πρέπει να ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.









ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Σε κάθε βήμα του μαγειρέματος πρέπει να ελέγχετε τα υγρά του φαγητού και να ανακατεύετε για να μην πιάσει από κάτω.
Οι κατεψυγμένες από τις φρέσκιες σουπιές έχουν άλλη βρασιμότητα και πρέπει να τις ελέγχετε συνέχεια.






ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ…

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
 ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ…

Υλικά:
1 Ποτήρι ελαιόλαδο,
1 Ποτήρι ζάχαρη,
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού,
Ξύσμα πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι κανέλα + γαρίφαλο + μαγειρική σόδα,
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι,
Αλεύρι (όσο πάρει) περίπου 1 κιλό.




Εκτέλεση:
 Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα , το ελαιόλαδο, κανέλα, γαρίφαλο, σόδα και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα , τώρα πια το μίγμα μας γίνετε όλο και πιο σκληρό. Όταν ξεκολλήσει το μίγμα από τα δάχτυλα μας και το μπολ σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε είτε σαν μπαστουνάκια ή ακόμα και στρογγυλά και τα πατάμε με ένα κουταλάκι.
 -Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και απλώνουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού.

Μικρά μυστικά:
 Αν θέλουμε να τα δώσουμε άλλο σχήμα, μπορούμε να απλώσουμε τη ζύμη μας με τον πλάστη και να κόβουμε με διάφορα κουπάτ.


Ψήσιμο:
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 30 λεπτά.
 

Σερβίρετε με:

Άχνη ή σοκολάτα κουβερτούρας σε γκανάς.