Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥΠΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΥΛΙΚΑ:
1 κοτόπουλο κομμένο σε 4 κομμάτια,
1 ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
4 καρφάκια γαρίφαλο,
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες,
2-3 πατάτες κομμένες σε κύβους,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 αυγά,
χυμός από 2 λεμόνια,
αλάτι-πιπέρι
1 φλιτζάνι ρύζι ή ψιλό ζυμαρικό,




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ γεμάτο νερό και ξύδι για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μαγείρεμα. Μετά, βάζουμε την κατσαρόλα με νερό να βράζει και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, στο οποίο έχουμε καρφώσει το γαρίφαλο. Όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με λαδάκι και αλατοπίπερο και το αφήνουμε για αρκετή ώρα, τσιμπώντας το κατά διαστήματα για να δούμε αν έχει βράσει. Η διάρκεια βρασμού εξαρτάται από τα κιλά και την εκτροφή του κοτόπουλου. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το ξεκοκαλίζουμε και σουρώνουμε το ζουμί. Το ξανά βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο καρότο και τις πατάτες. Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια κοτόπουλου και το ρύζι και το αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Όταν έρθει η ώρα του αυγολέμονου, χτυπάμε τα αυγά μαζί με το χυμό λεμονιού και όταν ομογενοποιηθούν ρίχνουμε σιγά-σιγά με την κουτάλα ζωμό από την σούπα μας και συγχρόνως ανακατεύουμε. Μόλις τελειώσουμε με το χτύπημα, βγάζουμε το φαγητό μας από την φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνέχεια......και είμαστε έτοιμοι για να απολαύσουμε την σούπα μας.


ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Μπορούμε να βάλουμε στη σούπα τα 2 ξεψαχνισμένα μπουτάκια και τα 2 στήθη τα κρατάμε για το φαγητό της επόμενης μέρας (η αμέσως επόμενη συνταγή μας θα έχει φαγητό με το υπόλοιπο κοτόπουλο).
Μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω νερό στο βράσιμο και να γεμίσετε μικρά ταπεράκια ή παγοθήκες με ζωμό κοτόπουλου και να τα βάλετε στην κατάψυξη ώστε να έχετε πάντα για τα φαγητά σας αντί να αγοράζετε έτοιμους κύβους φαγητού.
::

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΠΙΤΣΑ ΤΟΥΡΛΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1/2κ.γ. ζάχαρη
1κ.γ. αλάτι
1 ½ κούπα νερό (όσο σηκώσει το ζυμάρι)




ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
2 ψιλοκομμένες ντομάτες
2 ξερά κρεμμύδια
3 χρωματιστές πιπεριές
λίγο ελαιόλαδο
1κ.γ. ρίγανη
ψιλοκομμένες ελιές
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι







ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα μπολ βάζουμε κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα. Έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη αφράτη και ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ένα μπολ, τοποθετούμε την ζύμη και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα). Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη σ’ όλη την επιφάνεια. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε επάνω. Προσθέτουμε τις ελιές, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.







ΨΗΣΙΜΟ

Στους 170ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ…ΤΟΥ ΠΟΠΑΥ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σπανάκι,
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα,
3 πράσα ψιλοκομμένα,
3 κρεμμυδάκια φρέσκα,
1 κρεμμύδι ξερό,
Αλάτι-πιπέρι,
1 κ. γ. πουρέ σκόρδου,
½ ποτήρι λευκό κρασί
χυμός από 1 λεμόνι για το σερβιρισμα,






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει λίγο ρίχνουμε το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον πουρέ σκόρδου, τα πράσα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Τελευταίο προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύοντας απαλά και περιχύνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, δοκιμάζοντας συχνά το ρύζι και το αλάτι.

ΨΗΣΙΜΟ:
Στην κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι.






ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Σε περίοδο που δεν είναι νηστεία μπορείτε να ρίξετε ½ φλιτζάνι γάλα.
Σερβίρεται με φέτα.

Προσωπικά μου αρέσει το λεμόνι στο σπανακόρυζο.