ΥΛΙΚΑ (για 15 φέτες)
- 5 αυγά
- 1 κούπα γάλα
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 παλιό ψωμί κομμένο σε φέτες σχετικά λεπτές και ομοιόμορφες,
- 30 mL ελαιόλαδο
- 30 mL καλαμποκέλαιο
- 1 κουταλιά σούπας αγελαδινό βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έχουμε κόψει το παλιό ψωμί και έχουμε απλώσει τις φέτες σε ένα ταψί από την προηγούμενη μερα για να στεγνώσουν και να μπορούμε να τις φτιάξουμε χωρίς να μαλακώνουν πολύ στο κέντρο και να μένει άψητο το αβγο. Χτυπάμε σε ενα πλατύ σκεύος τα αυγά και μετά προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το 1/3 των ποσοτήτων των λαδιών και του βούτυρου δυναμώνουμε την ένταση της κουζίνας μας και τα αφήνουμε να ζεσταθουν. Μόλις "κάψει" το λάδι,μειώνουμε την ένταση της κουζίνας σε μέτρια προς υψηλή και βουτάμε καλά στο μείγμα των αυγών τις 5 πρώτες φέτες ψωμιού. Σηκώνουμε με ένα πιρούνι κάθε φέτα ώστε να φύγει όλο το περίσσεμα και τις βαζουμε στο τηγάνι. Μόλις ροδοκοκκινίσουν απο τη μία πλευρά, τις γυρίζουμε από την άλλη. Μόλις είναι έτοιμες τις τοποθέτουμε σε μία πιατέλα στην οποία έχουμε απλώσει ρολό κουζίνας ώστε να ρουφήξει τα περιττά λάδια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού. Αν δεν σας αρέσει το τηγάνισμα, μπορείτε να απλώσετε σε ένα μεγάλο ταψί λαδόκολλα, να τοποθετήσετε εκεί τις βουτηγμένες στο μείγμα των αυγών φέτες και να τις ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Υπάρχουν αμέτρητοι συνδυασμοί. Μπορείτε να το φάτε με ζάχαρη, που είναι ο παραδοσιακός τρόπος, αλλά και με ελληνική φέτα, γαλοτύι, κασέρι, μέλι, μαρμελάδα και γενικά με ό,τι θέλει ο καθένας.
- Μπορείτε να βάλετε ολων των ειδών τα ψωμιά ακόμα και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Τα δικά μου παιδια ξετρελαίνονται με το αυγοκούλουρο!!!Θα σας προτείνα να μη χρσιμοποιήσετε μαύρα ψωμιά γιατι όσες φορές το προσπάθησα στο κέντρο "λασπώνουν" κι είναι πολύ έντονη η μυρωδιά του αυγού.
- Για ακόμα πιο νόστιμες αυγόφετες προτιμήστε χωριάτικα ή βιολογικά αυγά.
- Ενεργειακή αξία τηγανισμένης αυγόφετας: 187 θερμίδες
- Ενεργειακη αξία αυγόφετας φούρνου: 150 θερμίδες
Τα παραδοσιακά φαγητά και υλικά μας δένουν με τις παιδικές μας μνήμες
ΑπάντησηΔιαγραφή🥰🥰🥰
Διαγραφή