Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΕΝΑ ΕΛΑΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙ!!!

 ΥΛΙΚΑ (για 21-23 μπάλες)

Για τη ζύμη

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 4,5 κεσεδάκια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Επιπλέον αλεύρι για όταν πλάθετε τα μπαλάκια

Για τη γέμιση
  • 100 γραμμάρια γκούντα κομμένο σε μικρά κυβάκια (όσες είναι και οι μπάλες σας)

Για την επάλειψη πριν το ψήσιμο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό

Για την επάλειψη μετά το ψήσιμο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 60 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Για τη συνοδευτική σάλτσα
  • 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα
  • 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
  • Βασιλικός 
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεσαίο μπωλ βάζουμε το γιαούρτι και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να αποκτήσουμε μία μαλακή ελαστική ζυμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Αλευρώνουμε την επιφάνεια του πάγκου, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μπαστούνι με πάχος 2,5 εκατοστά και μάκρος 12,5 εκατοστά περίπου και το χωρίζουμε σε 5 κομμάτια τα δύο μπαστουνια και σε 6 τα άλλα. Ανοίγουμε το καθε μικρό κομμάτι, βάζουμε το κυβάκι του γκούντα, το κλείνουμε καλά και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μικρά κομμάτια ζύμης. Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί λαδόκολλα και τοποθετούμε το ένα μπαλάκι δίπλα στο άλλο κολλώντας τα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε ένα έλατο. Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε το έλατο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 225 °C για 20 λεπτά, δηλαδή ώσπου να ροδοκοκκινίσει το έλατο. 5 λεπτά πριν βγάλουμε το έλατο από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το μείγμα για την επάλειψη του. Λιώνουμε το βούτυρο, το βάζουμε σε ένα μικρό μπωλ, προσθέτουμε το τριμμένο γκούντα, τον βασιλικό, το θυμάρι και τη ρίγανη, τα ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στο έλατο αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Βάζουμε σε ένα μικρό μπωλ στον φούρνο μικροκυμάτων στα 700 W για 1 λεπτό τη σάλτσα με την κέτσαπ, το αλάτι και τον βασιλικό, τα ανακατεύουμε κι είναι έτοιμο και το συνοδευτικό μας και σερβίρουμε. Μπορείτε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube και να δείτε το βιντεάκι με την εκτέλεση της συνταγης:













Διευκρινίσεις
  • Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το γκούντα της επάλειψης με παρμεζάνα.
  • Η ζύμη είναι ιδανική και για να φτιάξετε πίτσα, καθώς και απλά στρογγυλά μικρά ψωμάκια. 
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 120 θερμίδες



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου