Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΥΡΟΔΩΡΑΚΙΑ!!!


ΥΛΙΚΑ (Για 5 φλιτζάνια κρακεράκια περίπου)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι τυρί Cheddar (Τσένταρ) φρεσκοτριμμένο
  • 3 & 1/2 κουταλιές της σούπας νερό
  • Επιπλέον αλάτι για το πασπάλισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο πολυμίξερ ανακατεύουμε τα αλεύρια, τις πιπεριές και το αλάτι ώστε να αναμειχθούν καλά. Ύστερα προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν τριφτή ζύμη. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί σε δόσεις από 1/2 κουταλάκι του γλυκού η καθεμία και αναμειγνύουμε καλά μετά από κάθε δόση. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό σε δόσεις της μίας κουταλιάς της σούπας και αναμειγνύουμε κάθε φορά ώστε το μείγμα μας να παίρνει τη μορφή μίας στρόγγυλης ζύμης. Αφαιρούμε τη ζύμη από το πολυμίξερ και τη ζυμώνουμε καλά σε μία επιφάνεια ώστε να σχηματίσουμε μία λεία μπάλα ζύμης. Πατώντας τη της δίνουμε το σχήμα ενός δίσκου και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Αφού η ζύμη έχει ψυχθεί, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Παράλληλα αφαιρούμε τη ζύμη από την πλαστική μεμβράνη και την τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια στην οποία την ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους 0,3-0,4 εκατοστών. Χρησιμοποιώντας είτε ένα απλό μαχαίρι είναι ένα κόφτη πίτσας είτε τους κόφτες, που έχουν διάφορα σχήματα για να φτιάχνουμε μπισκότα, κόβουμε τη ζύμη σε κρακεράκια μεγέθους 2,5 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, αφού δεν φουσκώνουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν έχουμε κάνει σχήματα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τη ζύμη που έχει περισσέψει. Έτσι, έχοντας χρησιμοποιήσει όλη τη ζύμη, πασπαλίζουμε όλα τα κρακεράκι με αλάτι και τα ψήνουμε για 22 λεπτά περίπου ώσπου οι βάσεις τους να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό χρυσό χρώμα τους. Μόλις τα κρακεράκια είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε σε αεροστεγή βαζάκια.
















Διευκρινήσεις
  • Όταν ανοίγουμε το φύλλο αλευρώνουμε επανειλημμένως την επιφάνεια για να μην κολλήσει η ζύμη.
  • Η ποσότητα του αλατιού έγγυται στην αρεσκεία του καθενός.
  • Σε περίπτωση που τα ψήνετε στη χαμηλή θέση του φούρνου να τα ελέγξετε μετά από 15 λεπτά.
  • Ενεργειακή αξία από κάθε κρακεράκι: 20 θερμίδες.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

5 σχόλια: