Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

      ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ              
                       …….ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ


ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά ροδάκινα,
2 κιλά ζάχαρη






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε πολύ καλά τα ροδάκινα και τα κόβουμε κομμάτια αφαιρώντας το κουκούτσι. Τα τοποθετούμε σ’ ένα ανοξείδωτο σκεύος  και τ’ ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για περίπου μισή ώρα.
Στη συνέχεια, σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε το μίγμα μας και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 1:00-1:30 ώρα και μετά το αφήνουμε στην άκρη. Την επόμενη μέρα το βάζουμε ξανά να βράσει την ίδια περίπου ώρα και δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε, αν και στην ανοξείδωτη κατσαρόλα δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσει στον πάτο της. Λίγο πριν βγάλουμε τη μαρμελάδα μας από τη φωτιά ετοιμάζουμε και τα αποστειρωμένα βάζα. Τα πλένουμε με καυτό νερό και τα βάζουμε στο φούρνο πάνω σε μία καθαρή πετσέτα σ’ ένα ταψί, για περίπου 15 λεπτά στους 100 βαθμούς.
Τέλος, αφού έχουμε σβήσει το φούρνο αλλά και την κατσαρόλα που έβραζε η μαρμελάδα με μια κουτάλα ρίχνουμε μέσα στα ζεστά βάζα μας την ζεστή μαρμελάδα και τα καπακώνουμε αμέσως, τ’ αναποδογυρίζουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα.







ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Αν σας φαίνεται πολύ η ζάχαρη, αφαιρέσετε από 10%-15% όχι όμως παραπάνω γιατί θα αργήσει να δέσει αλλά και ο χρόνος συντήρηση της θα μειωθεί αρκετά.
Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να είναι βελουτέ τότε ή θα την χτυπήσετε στο μπλέντερ ή με ένα μούλτι χειρός.






Πριν βάλετε τη μαρμελάδα μέσα στα βάζα θα σας πρότεινα να αφαιρέσετε σ’ ένα μπουκάλι 500-600 γραμμάρια καθαρό χυμό από το ροδάκινο(σας έχω ένα μυστικό σε λίγες μέρες με το χυμό αυτό) και μετά ή χτυπήστε την να γίνει βελουτέ ή όπως είναι βάλτε την στα αποστειρωμένα βάζα.
                                                      


::

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

                                ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
YΛΙΚΑ:
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙK:
6 αυγά,
200 γρ. ζάχαρη,
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
20 γρ. κορν φλάουρ,
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ:
270 γρ. κρέμα τυριού,
90 γρ. άχνη ζάχαρη,
 ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι,
320 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο αφράτο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα μας τα κοσκινισμένα υλικά και τα ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μίγμα γιατί είναι πολύ αφράτο. Ρίχνουμε όλο το μίγμα σ’ ένα ταψί ή ένα τσέρκι 24εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ:
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε με μια μαρίζ την κρεμά τυριού, την άχνη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.






ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ:
Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και μ’ ένα μακρύ μαχαίρι κόβουμε το κέικ σε τρεις φέτες και αλείφουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας σ’ όλη την επιφάνεια της φέτας. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη φέτα και αλείφουμε την υπόλοιπη κρέμα.

ΨΗΣΙΜΟ:
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 30-35 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 3 φέτες όπως στην φωτογραφία…





ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
-          Την κρέμα γάλακτος τη χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι.
-          Την επόμενη μέρα το γλυκό μας είναι ακόμα πιο γευστικό.
-          Διατηρείται στο ψυγείο 10 μέρες.






ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Αν σας αρέσει πολύ το λεμόνι μπορείτε να ραντίσετε κάθε φέτα του κέικ με λίγο λικέρ λεμονιού και τέλος πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.