Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Ω ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΕΛΑΤΟ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 23 κομμάτια περίπου)

Για το κέικ:
  • 450 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο επιπλέον αλεύρι για το αλεύρωμα της φόρμας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 450 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο επιπλέον βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας
  • 6 αυγά
  • 350 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι cranberries (κράνα) αποξηραμένα
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ από κράνα

Για τη ζαχαρόπαστα:
  • 1 κιλό και 100 γραμμάρια άχνη
  • Επιπλέον άχνη για την επιφάνεια στην οποία θα ανοίξουμε το φύλλο της ζαχαρόπαστας
  • 20 γραμμάρια ζελατίνη
  • 1/2 φλιτζάνι γλυκόζη
  • 1/4 φλιτζανιού νερό
  • 3 βανίλιες
  • Λίγο σιρόπι ή λικέρ για να κολλήσουμε τη ζαχαρόπαστα στο κέικ
  • Λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για ζαχαρόπαστα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το περισσότερο από το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, το γαρίφαλο και την κανέλα και τα ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τις σταφίδες, τα cranberries, τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια των αυγών και τη μισή ζάχαρη και τα "χτυπάμε" καλά, ώσπου να αποκτήσουμε μία αφράτη μαρέγκα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα "χτυπάμε" καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού, το μείγμα των αποξηραμένων καρπών και το λικέρ. Αφού τα αναμείξουμε καλά, σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε στο μπολ τη μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα με σχήμα έλατου και αδειάζουμε σε αυτήν το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βάζουμε στο κέικ μία οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή. Μόλις ψηθεί το κέικ, το ξεφορμάρουμε πάνω σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζαχαρόπαστα. Βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι, διαλύουμε σε αυτό τη ζελατίνη και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Παράλληλα βάζουμε την άχνη και τις βανίλιες σε ένα μπολ, ανοίγουμε μία λακκουβίτσα και προσθέτουμε το μείγμα της γλυκόζης. Αρχικά ανακατεύουμε με το κουτάλι, ενώ μετά ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μία μπάλα ζαχαρόπαστας που δεν κολλάει. Πασπαλίζουμε μία επιφάνεια με άχνη, ζυμώνουμε λίγο τη ζαχαρόπαστα και εκεί και μετά την "ανοίγουμε" σε λεπτό φύλλο, τόσο μεγάλο ώστε να καλύψει το δεντράκι μας. Αλείφουμε το κέικ με σιρόπι, απλώνουμε πάνω τη ζαχαρόπαστα, την κολλάμε και τη λειαίνουμε καλά με το χέρι ή το ειδικό εργαλείο. Ό,τι περισσεύει το αφήνουμε στην άκρη και το ξαναπλάθουμε σε μπάλα. Τώρα προσθέτουμε στη ζαχαρόπαστα που περίσσεψε το κόκκινο χρώμα, τόσο ώστε όταν ξαναζυμώσουμε τη ζαχαρόπαστα, να αποκτήσει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα. Ανοίγουμε και πάλι τη ζαχαρόπαστα σε φύλλο και με ένα μικρό κουπ αστεριού κόβουμε 15 αστεράκια. Τα κολλάμε στη λευκή ζαχαρόπαστα, αλείφοντάς τα από την κάτω πλευρά με λίγο σιρόπι. 
























Διευκρινήσεις
  • Αντί για φόρμα με σχήμα έλατου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλή φόρμα κέικ.
  • Εγώ προτείνω τον δικό μου στολισμό! Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη δική σας φαντασία.
  • Είναι πολύ ωραίο, γιατί έχει όλα τα αρώματα των Χριστουγέννων.
  • Αν η ζαχαρόπαστα κολλάει, να προσθέσετε και άλλη άχνη.
  • Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όση ζαχαρόπαστα περισσέψει την ξαναπλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και την διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να την ξαναχρησιμοποιήσουμε.
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 380 θερμίδες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

1 σχόλιο: