Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

ΦΑΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
2 κούπες φακές ψιλές,
8 κούπες νερό,
1 κ. σ. πάστα ντομάτας,
3 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο,
6 κ. σ. ελαιόλαδο,
Αλάτι-πιπέρι-κόκκινο πιπέρι γλυκό,
2 κ. σ. ξύδι,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
1 καρότο ψιλοκομμένο






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και ζεματίζουμε τις φακές για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τις σουρώνουμε, τις ξεπλένουμε και ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε το νερό (μετρημένο 1 φακές, 4 νερό) και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση (περίπου 20 λεπτά) σε μέτρια φωτιά. Μετά ρίχνουμε τις φακές και σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά. Και επειδή ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να τα δοκιμάσετε!






ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Με αυτήν την αναλογία φακές-νερού, η σούπα θα βγει σαν χυλός. Αν τη θέλετε πιο αραιή προσθέστε περισσότερο νερό.
Σερβίρουμε με τουρσιά, ταραμά, ελιές, παστά ή αλμυρά ψάρια(σαρδέλες, σκουμπρί κ.τ.λ.) αλλά και με φρεσκοτηγανισμένα λεπτά ψαράκια.

Ο συνδυασμός φακές με σαρδέλες είναι πλούσιος σε σίδηρο. Αν έχετε ανάγκη από σίδηρο, τότε αφαιρέστε το ξύδι γιατί δεν αφήνει το σίδηρο που έχουν οι φακές να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Χαραλάμπη! Επειδή υπάρχουμε κι εμείς οι άχρηστες και άσχετες με την μαγειρική, παρακαλώ, να βάζετε και συνταγές με λιγότερα από 5 υλικά.
    Τα φαγητά δεν νομίζω να τα δοκιμάσω, αλλά τα γλυκά δεν θα μου ξεφύγουν! :D Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΑ ΟΛΓΑ ,ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΙΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΖΩΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΦΘΗΝΑ ΥΓΕΙΙΝΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή