Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα περίπου)

  • 1 & 1/4 κιλού μύδια με το κέλυφος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 450 mL νερό
  • 90 mL ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 250 γραμμάρια μακρύκοκκο ρύζι
  • 100 mL λευκό κρασί
  • 300 mL στραγγισμένο ζωμό μυδιών
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ διαλυμένο στο ζωμό των μυδιών ή 2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρόκο Κοζάνης (σαφράν)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα απ' όλα καθαρίζουμε κάθε μύδι προσεκτικά ώστε να αποφύγουμε κάθε ακαθαρσία που έχει απομείνει στην επιφάνειά τους. Στη συνέχεια γεμίζουμε τον νεροχύτη με καθαρό νερό και ρίχνουμε τα μύδια μέσα και τα ανακατεύουμε καλά ώστε αν υπάρχει άμμος να κατακαθίσει και να απομακρυνθεί όταν απομακρύνουμε το νερό. Τα μύδια που είναι ήδη ανοιχτά τα πετάμε. Αδειάζουμε το νεροχύτη από το νερό και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία τόσες φορές όσες χρειάζεται για να δούμε το νερό μας καθαρό. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το πρώτο κρεμμύδι, την πρώτη δόση ελαιόλαδου των υλικών και το νερό, τα αφήνουμε να αρχίσουν να βράζουν και συνεχίζουμε το βρασμό για 5 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια με το κέλυφος, καλύπτουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου, δηλαδή ώσπου να ανοίξουν όλα. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά, αφαιρούμε τα μύδια από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Τον ζωμό των μυδιών τον σουρώνουμε και το διατηρούμε στην άκρη. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κελύφη των μυδιών και κρατάμε το κρέας τους. Κρατάμε λίγα κοχύλια για διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα πετάμε. Παράλληλα σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε τη δεύτερη δόση του ελαιόλαδου και το αφήνουμε να "κάψει". Μόλις "κάψει" το ελαιόλαδο, μειώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν ώσπου να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα. Μετά προσθέτουμε και τα μύδια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν στο λάδι για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. Ρίχνουμε και την ντομάτα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και γίνουν πολτός. Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά και τον κρόκο Κοζάνης και τα αφήνουμε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Ταυτόχρονα ξεπλένουμε καλά το ρύζι, το ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ώσπου να μαγειρευτέι καλά το ρύζι ή να απορροφηθεί το υγρό. Όταν είναι όλα έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, το σκεπάζουμε για 5 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα ώστε να απορροφηθεί η πολλή υγρασία και σερβίρουμε.

















Διευκρινήσεις
  • Εάν χρησιμοποιήσετε τοματοπελτέ, αραιώστε τον πρώτα στον ζωμό και προσθέστε στο τηγάνι.
  • Συνοδεύεται πολύ ωραία με ουζάκι και φρυγανισμένο ψωμάκι.
  • Να προσέξετε πάρα πολύ με τα μύδια. Να τα αγοράζετε από ιχθυοπωλεία που εμπιστεύεστε και να πετάτε οποιοδήποτε έχει ανοίξει πριν το μαγειρέψετε και οποιοδήποτε δεν ανοίγει μετά το μαγείρεμα.
  • Ενεργειακή αξία κάθε μερίδας: 570 θερμίδες.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου