ΥΛΙΚΑ (για 50-55 ισλί)
Για τη ζύμη
- 2 ποτήρια (500 mL) σπορέλαιο
- 1 ποτήρι (200 γραμμάρια) ζάχαρη
- 1/2 ποτηριού (125 mL) χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
- 1 βανιλίνη
- 1 ποτηράκι του ελληνικού καφέ κονιάκ
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1/2 ποτηριού καρυδόψιχα πολύ ψιλοκομμένη στον πολυκόφτη για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 1 ποτήρι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανελα
- 1/3 από το κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
- 2 ποτήρια (500 mL) νερό
- 2 ποτήρια μέλι
- 2 ποτήρια (400 γραμμάρια) ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπωλ "χτυπάμε" με το μίξερ σε δυνατή ενταση το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Λιώνουμε το μπέικ και τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το διάλυμα τους στο μείγμα του σπορέλαιου. Ρίχνουμε σε αυτό τη βανιλίνη,το κονιάκ και το ξύσμα και απλά τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα μας ανακατεύοντας το διαρκώς με το μίξερ. Στη μισή ποσότητα από το αλεύρι θα δούμε ότι η ζύμη μας αρχίζει να σφίγγει κι έτσι συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας πλέον με τα χέρια. Μόλις ενσατωθεί όλο το αλεύρι στη ζύμη μας, την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας την καρυδόψιχα,την κανέλα και το γαρύφαλλο σε ένα μικρό μπωλάκι. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, κόβουμε από τη ζύμη ένα μικρό μπαλάκι σε μέγεθος λιγο μεγαλύτερο απο αυτό του καρυδιού, το ανοίγουμε, πατάμε λίγο στη μέση του, το γεμίζουμε με 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση, το κλείνουμε και πλάθοντας του δίνουμε τριγωνικό σχήμα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας. Απλώνουμε τα ισλί σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα τσιμπάμε επιφανειακά με ένα τσιμπιδάκι και τα ψήνουμε σε προθέρμασμένο φούρνο στους 180 °C για 20 λεπτά, δηλαδή μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε τα ισλί στην άκρη να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Ρίχνουμε σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι, τα ανακατεύουμε και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, το σιρόπι μας είναι έτοιμο και το αποσύρουμε απο τη φωτιά. Με μία τρυπητή κουτάλα βουτάμε κάθε κρύο ισλί στο ζεστό σιρόπι, το αφήνουμε μέσα γύρω στα 20 δευτερόλεπτα και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Αφού σιροπιάσουμε όλα τα ισλί, τα βάζουμε σε σειρές στην τελική τους πιατέλα και πασπαλίζουμε την κάθε σειρά με την τριμμένη μας καρυδόψιχα. Για να δείτε το βιντεάκι από την εκτέλεση της συνταγής μας μπορείτε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube:
Διευκρινίσεις
- Τα ισλί είναι τραγανά και γι' αυτό δεν τα αφήνουμε πολύ στο σιρόπι. Αν τα προτιμάτε πιο σιροπιασμένα, μπορείτε να τα περιχύσετε με το σιρόπι, να τα αφήσετε εκεί λίγα λεπτά και μετά να τα τοποθετήσετε στην τελική τους πιατέλα.
- Οι βασικές διαφορές των ισλί με τα μελομακάρονα είναι οτι είναι πιο τραγανά και είναι γεμιστά με καρύδι.
- Το πασπάλισμα με τριμμένο καρύδι είναι προαιρετικό.
- Αν αφαιρέσετε την καρυδόψιχα από τη γέμιση και το πασπάλισμα και προσθέσετε την κανέλα στη ζύμη, μπορείτε να φτιάξετε τα γνωστά φοινίκια.
- Ενεργειακή αξία κάθε ισλί: 210 θερμίδες
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου