Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Η ΠΙΤΑ Η ΦΡΑΟΥΛΙΤΑ!!!


ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα περίπου)
Για τη ζύμη:
  • 12 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
  • 2 φλιτζάνια φράουλες κομμένες σε κυβάκια 
  • 1 φλιτζάνι μήλα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν-φλάουρ
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη:
  • 3 κουταλιές ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, ετοιμάζουμε τη ζύμη για την κρούστα. Με τα ειδικά εργαλεία του μίξερ για ζύμες "χτυπάμε" καλά το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό και το μηλόξυδο και συνεχίζουμε το "χτύπημα" μέχρι το μείγμα να αρχίσει να μετατρέπεται σε ζύμη. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη, με τα χέρια δίνουμε στη ζύμη το σχήμα της μπάλας και τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε τη ζύμη για όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει λεία. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, η μία να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη, και τις ανοίγουμε ώστε να σχηματίσουμε δύο επίπεδους δίσκους. Ύστερα τυλίγουμε τους δίσκους ξεχωριστά με πλαστική μεμβράνη και τους βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Μόλις περάσει η 1 ώρα που χρειάζεται για να ψυχθούν οι ζύμες, ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο δίσκο της ζύμης σε μέγεθος 17 εκατοστών περίπου σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό γυάλινο πιρέξ μεγέθους 14 εκατοστών περίπου. Προσθέτουμε από πάνω τη γέμιση και την επικαλύπτουμε με τα κομματάκια του βουτύρου που έχουμε. Μετά ανοίγουμε με τον πλάστη τον μικρότερο δίσκο της ζύμης σε μέγεθος 15 εκατοστών περίπου σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση διπλώνοντας τις άκρες τις ζύμης προς τα κάτω.  Με ένα πινέλο απλώνουμε από πάνω το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C για 1 ώρα περίπου μέχρι η κρούστα να αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρυσό της χρώμα.


























Διευκρινήσεις
  • Η κλασσική συνταγή έχει αντί για μήλα και σταφίδες, 2 φλιτζάνια από το φυτό ραβέντι. Αν το βρείτε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
  • Αν δείτε ότι οι άκρες της ζύμης μαυρίζουν γρήγορα, όταν το βάλετε για ψήσιμο, επικαλύψτε τις με αλουμινόχαρτο.
  • Πριν σερβίρετε την πίτα αφήστε τη να κρυώσει πολύ καλά.
  • Συνοδεύεται πολύ ωραία και με μία μπάλα παγωτού με γεύση βανίλια.
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 380 θερμίδες

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου