Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 20 κομμάτια)

  • 650 γραμμάρια "ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΦΡΕΣΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ" της Ζύμης Ψαχνών (www.evoiki-zimi.gr)
  • 200 γραμμάρια φυτικό βούτυρο λιωμένο
  • Λίγο νερό

Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες 
  • 5 αυγά 
  • 3 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο

Για το σιρόπι:
  • 3,5 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2,5 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στην κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο στην κρέμα και μόλις δούμε ότι έλιωσε, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με ζελατίνα και το αφήνουμε στην άκρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 εκ. x 40 εκ. και απλώνουμε ένα ένα αλείφοντάς τα με το λιωμένο βούτυρο τα μισά φύλλα κρούστας από το "ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΦΡΕΣΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ" της Ζύμης Ψαχνών (www.evoiki-zimi.gr), ενώ τα άκρα των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί τα αφήνουμε έτσι. Αμέσως προσθέτουμε την κρέμα και στρέφουμε τα άκρα των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ένα και τα υπόλοιπα φύλλα, τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα άλλο ταψί, τα χαράζουμε και σκεπάζουμε με αυτά την κρέμα, διπλώνοντας και πάλι τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, ώσπου να αποκτήσει το χαρακτηριστικό ροδοκόκκινο χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί το γαλακτομπούρεκο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώσπου να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά από το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι, ώσπου να δούμε ότι το σιρόπι "έδεσε", δηλαδή είναι παχύρρευστο. Με το ζεστό σιρόπι περιχύνουμε το χλιαρό γαλακτομπούρεκο και σερβίρουμε.






www.evoiki-zimi.gr















Διευκρινήσεις
  • Αφιερώνω την συνταγή μου στη γλυκούλα θειούλα Πόπη από την οποία έμαθα να φτιάχνω τόσο νόστιμο γαλακτομπούρεκο!!!
  • Μην ξεχάσετε να ξαφρίσετε το σιρόπι πριν σιροπιάσετε το γαλακτομπούρεκο.
  • Πρέπει να προσέξετε ώστε το σιρόπι να μην είναι νερουλό, γιατί έτσι θα μαλακώσει πολύ το φύλλο σας και θα χάσει την τραγανή του υφή.
  • Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη στο σιρόπι.
  • Το καλύτερο είναι να ανακατεύετε την κρέμα με ξύλινη κουτάλα.
  • Σερβίρεται και ζεστό και κρύο, αλλά το ιδανικό είναι να φαγωθεί μέσα σε 2-3 μέρες γιατί μετά η κρέμα χάνει τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα της.
  • Αν το σερβίρετε ζεστό, θα είναι τέλειο συνοδευτικό του μία μπάλα παγωτού.
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 480 θερμίδες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

2 σχόλια:

  1. Μπράβο και στη θεία Πόπη άρα αλλά και σε εσένα που μοιράστηκες αυτή την μιαααμ συτναγή μαζί μας!! Για τέτοια λιχουδιά μια χαρά είναι και οι θερμίδες του:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ και εγώ και η θεία Πόπη, Ελένη μου! Ελπίζω να απολαύσεις τη συνταγή και το γαλακτομπουρεκάκι όταν θα 'ναι έτοιμο!!! Έχεις δίκιο πάντως! Για τόση νοστιμιά, οι θερμίδες του είναι πολύ λίγες!

      Διαγραφή