Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΠΙΤΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 20 κομμάτια περίπου)

Για το φύλλο:
  • 750 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή λευκό κρασί
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δύοσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο τάπερ ή μία λεκάνη που χρησιμοποιούμε στη κουζίνα αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε καλά ώσπου να αποκτήσουμε μία σφιχτή ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια και "ανοίγουμε" τέσσερα φύλλα. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τα δύο από τα τέσσερα  φύλλα. Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα χόρτα της γέμιση με το αλάτι και τα ρίχνουμε στο ταψί με τα φύλλα. Λαδώνουμε το τρίτο φύλλο, καλύπτουμε, λαδώνουμε και το τέταρτο φύλλο, καλύπτουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το νερό. Ψήνουμε στους 170 C για 1,5 ώρα.














Διευκρινήσεις
  • Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και 1/2 κιλό τριμμένη τυρί φέτα.
  • Η πίτα σερβίρεται και κρύα και ζεστή. Είναι εξίσου νόστιμη!
  • Προτείνω να δοκιμάσετε το αλάτι της γέμισης, ώστε αν θέλετε παραπάνω να προσθέσετε.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και οποιοδήποτε άλλο χόρτο σας αρέσει.
  • Όποιος δε θέλει να "ανοίξει" μόνος του τα φύλλα, μπορεί να πάρει έτοιμα. Προτείνω χωριάτικα φύλλα.
  • Επειδή η ένταση του κάθε φούρνου είναι διαφορετική, για να είναι έτοιμη η πίτα θα πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 250 θερμίδες

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου